officiell besöksguide
Senast uppdaterad: 2023-06-29

Utmanande vandringsleder

Kalkbrottsstigen (Kalkbergets naturreservat)

Fantastisk utsikt och mäktigt att gå på bergsryggen, men brant att ta sig upp.

Kalkbrottstigen är rödmarkerad på stenrösen och träd och 1,3 km lång (enkelväg). Stigen leder dig upp och längs Kalkberget ner i kalkbrottet vid i nordöstra änden av naturreservatet och ut mot vattnet. Du kan välja gå samma väg via berget tillbaka eller att ströva tillbaks längs grusvägen nedanför berget och strandängarna.

Floran och faunan i på berget är unik på grund av den höga halten kalk i bergarten. Här trivs arter som du normalt endast påträffar på Öland och Gotland. På sommaren blommar den vackra orkidéen Sankt Pers nycklar tillsammans med blodnäva, fältmalört och vit fetknopp. I den blomrika miljön trivs många fjärilar. Har du tur kan du seden ovanliga hasselsnoken värma sig i solen på våren. Uppe på berget står ett fikabord med sittplatser - en perfekt plats för picknicken. Här kan du njuta av en fantastisk utsikt över Egelsvik och Himmerfjärden. Kanske förgyller havsörnen din paus med att flyga förbi.

I nordöstra änden av berget finns ett gammalt övergivet kalkbrott som användes i slutet av 1800-talet. Tänk på att ta det försiktigt runt kalkbrottet då det är väldigt branta stup här. Vid kalkbrottet finns en trappa som tar dig ner från berget och in i kalkbrottet. Den skottas inte på vintern så var medveten om halka. Längs stigen finns flera ställen där iordningställda rep hjälper dig att hålla balansen i branta partier.