officiell besöksguide
Se & göra
Senast uppdaterad: 2024-05-15

Upptäck Farstanäs i alla säsonger

Redan på vägen ner till området känner du hur axlarna sjunker i takt med att det vackra landskapet öppnar upp sig. Med sina över 380 ha skog, åkrar och herrgårdsmiljöer bjuder Farstanäs naturreservat in dig till naturupplevelser av flera olika slag.

 

Från parkeringen, på väg ner mot stranden med skogen och åkrarna i ryggen blir vyn över havet bortanför den långa stranden större och större. Du tar ett djupt andetag och tar in platsen och känner avkopplingen sprida sig i kroppen.

 

Vad är du sugen på att göra här idag?

 

Promenera längs Södertäljes kust

Kanske har du förberett dig för en promenad längs med vackra Strandstigen. Den 2,7 km långa slingan som tar dig runt udden, förbi klippor och genom skogsmiljö, på en plan och bred stig där även barnvagnen rullar fram.

 

Kanske är du mer sugen på en mer äventyrlig strapats och har förberett packningen med mat att grilla? Då väljer du Kustleden som med sina 12 km långa sträcka tar dig fram till Yttereneby naturreservat. På vägen passerar du bland annat Pilkrogsviken och Ytterjärna kyrka. När du sen kommer fram till Yttereneby naturreservat kan du grilla din mat vid eldplatsen.

Ved finns på plats men kom ihåg att ta med något att tända elden med!

Läs mer om de olika promenad- och vandringsmöjligheterna i Farstanäs naturreservat på Naturkartan här 

 

Vem har sagt att stranden bara är till för sommarmånaderna?

Så länge man har varma kläder och något varmt att sitta på så är en picknick på stranden aldrig fel, byt ut det kalla i korgen mot varma saker, sen är det bara att slå dig ner och njuta och blicka ut mot havet.

Eller varför inte packa ner några hinkar och spadar och ta med massor av varm choklad, här har du en 350 m lång sandlåda till ert förfogande. Bygg sandslott eller tävla med kompisen i vem som kan bygga högst sandtorn.

 

Bada kan du göra året om! 

Se till att ha varma kläder att byta om till och kanske en mössa på huvudet, sen är det bara att hoppa i. 

 

Här kan se aktuell temperatur i vattnet 

 

Utelek på stora ytor 

De öppna gräsytorna inbjuder till lek och spring. Perfekta att möta vårvindarna på med en drake i handen.

Eller, vem har sagt att man inte kan spela kubb eller krocket i april ? Samla kompisarna och ta ett kubbspel med efterföljande gofika.

 

Tålamod är en fiskares bästa vän

Runt Farstanäs finns flera ställen där du kan testa fiskelyckan, året runt. Här krävs inget fiskekort. Vem vet, kanske är det du som fångar gammelgäddan som lurar i vassen?

Mer information om fiske i Södertälje hittar du här

 

Kort information om Farstanäs naturreservat:

Ta dig hit:

Busslinje finns i området, kliv av vid hållplats ”Farsta”. Därefter är det ca 1,5 km promenad ner till havet.

Med bil kommer du hit via väg 525 och parkerar gratis på den stora parkeringen vid stranden eller de andra parkeringarna i området.

 

Tips är att åka hit längs med vackra Utflyktsvägen som sträcker sig från Stockholm ända ner till Norrköping.

Mer information om Utflyktsvägen och vad mer du hittar längs med den finner du här

 

Mer information om området och naturreservatet

Området har en lång historia med med fornlämningar och herrgårdsfolk. Mer information om naturreservatets historia och om området hittar du här