officiell besöksguide
Senast uppdaterad: 2023-06-29

Lätta vandringsleder

Ta med barnen, mormor eller bara strosa i egen takt. Här finner du några tips på enklare vandringsleder där du enkelt kan njuta av skog och natur.

Hagmarkststigen (Moraåns naturreservat), Järna

Lätt, plan, går längs åkerkanten

Hagmarksstigen visar upp de betade hagmarkerna och det öppna landskapet söder om Moraån. Stigen följer åkrarna längs kanten av åravinen och är markerad med blå brickor. Stigen har många anslutningsställen och hur lång sträcka du vill gå är upp till dig. Hela markerade sträckan är cirka 4,4 kilometer. Det finns flera vilobänkar längs vägen. Du passerar en iordningställd eldplats där du kan grilla din mat eller värma dig en stund. Ved, rastbänkar och picknickbord finns på plats. Även den gulmarkerade Åstigen passerar eldplatsen så här är det lätt att ansluta till den. Hagmarksstigen passerar även Enekullarna där det blommar en speciell flora på försommaren och det finns flera hundra registrerade fornlämningar.

Vid ett fåtal ställen passerar Hagmarksstigen trappliknande stängselövergångar. För att göra hagmarken vid Enekullarna mer tillgänglig finns det en självstängande grind i sydöstra delen av området som även Hagmarksstigen passerar.

Strandstigen (Farstanäs naturreservat)

Vacker stig längs strandlinjen i Farstanäs. Passerar badet och har en bred och plan stig.

Naturreservatet erbjuder härliga strövområden med skilda landskapstyper. Längs den rödmarkerade ”Strandstigen”, 2,7 km lång, tar du dig via barrklädda stigar och grova tallar ut till härliga badklippor med utsikt över havet och de rika fiskevattnen i fjärden utanför. Samma stig visar vägen till en vidunderlig utsikt över vattnet och leder dig längs Farstanäs badstrand.

Stigen går igenom kuperad terräng, är bred och vältrampad. Delvis förkommer rötter. Här kan du gå med terrängduglig barnvagn.

Logsjörundan (Järna)

Rundslinga runt sjön och mossen, här finns nya fina spänger.

I nordöstra delen av Järna ligger Logsjön, ett mycket uppskattat, tätortsnära naturområde där många olika natur- och upplevelsevärden ryms på liten yta. Välkommen hit för att promenera och motionera på välanvända stigar, plocka bär och svamp och åka pulka på vintern.

Även den som har svårt att röra sig ska framöver kunna ta sig fram längs Logsjörundan, stigen som går kring Logsjön. Därför går arbetet vidare med att förbättra underlaget och att placera ut bänkar, så att fler ska kunna njuta av det omtyckta områdets natur.