officiell besöksguide
Natur & friluftsliv
Senast uppdaterad: 2023-06-29

Båtliv utan båt

Finns det något bättre än att ge sig ut på vattnet en varm sommardag? Ta med familj och vänner för en härlig dag på sjön med bad, grillning och kanske vattenskidåkning, eller gå för fulla segel i en härlig bris.

 

Med ångfartyget S/S Ejdern eller Strömma Turism & Sjöfart glider du fram på det glittrande blå. Så ta med picknickkorgen och njut av färden.

 

Världens äldsta koleldade ångfartyg, S/S Ejdern

Ångfartyget S/S Ejdern

 

Vad sägs om en unik båttur i sommar? En båttur som inte kräver att du har varken båt eller sjövana? Ta en tur med ångfartyget S/S Ejdern, glid fram över vattnet och dröm dig tillbaka till en svunnen tid. Fartyget är världens äldsta koleldade propellerdrivna ångfartyg med originalmaskin från år 1880. S/S Ejdern byggdes i Göteborg och fick hemmahamn i Södertälje år 1906. Sista yrkesmässiga turen gick 1958. Det är museiföreningen Ångfartyget Ejdern som äger och har hand om driften av fartyget som även klassas som ett museum.

Med S/S Ejdern kan du bland annat åka till vikingastaden Birka, på badresor till Farstanäs, hembygdsmuseet i Enhörna eller till vår huvudstad. Biljetter kan ni köpa på Tickster eller på Turistbyrån som ni hittar i Kontaktcenter i stadshuset i Södertälje, ett stenkast från tågstationen.

S/S Ejderns hemmabrygga ligger nere vid Borgmästarudden och är också avgångsplats för alla turer.

Ett tips är att ta S/S Ejdern från Borgmästarudden för att vara med på slussningen upp mot Mälarehamnen. Ett spännande inslag i dagsutflykten som kan roa både stora som små.

 

Läs mer om S/S Ejdern och se aktuell tidtabell här

För att köpa biljetter på Tickster, läs mer här

 

Strömma

Du kan också resa till Birka med Strömma Turism & Sjöfart från Mälarehamnen.

Strömma tar dig på många olika dagsutflykter i Mälaren och i skärgården. Till Strömma kan du köpa biljetter på deras hemsida och på Kontaktcenter i Stadshuset i Södertälje. Strömma är inte bara ett kanalbolag med många olika fartyg utan driver även världsvarvet Birka på Björkö sedan år 2008. Själva kanalbolaget grundades på 1800-talet och flottan består av 8 stycken fartyg där det äldsta fartyget M/S Enköping är över 100 år gammalt och som även kan stolt titulera sig som det äldsta passagerarfartyget i världen. Turerna varierar från några timmar till heldagsutflykter, kombinera gärna en tur med en bit mat som lagas direkt i fartygen där restaurangerna är KRAV- certifierade.

 

Läs mer om hur du bokar din resa med Strömma här