officiell besöksguide
Mat & dryck
Senast uppdaterad: 2023-06-29

Järna

Bara en dryg mil från Södertälje ligger Järna idylliskt inbäddat i det sörmländska landskapet. Närheten till havet, de vidsträckta rekreationsområdena och den framväxande rörelsen kring hållbar matproduktion gör det till ett spännande besöksmål.

 

I Järna finns många dolda och några mer kända pärlor att upptäcka.
För den som söker natur och rekreation finns några fina vandringsleder och naturreservat. Vandra längs med vackra Kustleden eller upplev regnskogsliknande natur i Moraåns naturreservat. 

Här hittar du mer information om olika utflyktsmål i naturen

 

Det havsnära läget bjuder in till bad och vid Farstanäs camping ligger en fin långsträckt strand. 
Den som vill ha avskildhet kan på egen hand upptäcka små badvikar.

Läs mer om Farstanäs camping, Stockholm strandby Farstanäs här

 

I Järna centrum hittar du caféer, restauranger och butiker och det är lätt att hitta en plats för avkoppling.

Njut exempelvis av bakverk gjorda på ekologiska råvaror och svenska kulturspannmål på Järna bageri eller handla unika leksaker på Lekbutik Lavendel

Läs mer om Järna bageri här 

Läs mer om Lekbutik Lavendel här 

 

Även kulturen är nära i Järna centrum med Gula Villans verksamhet. Här hittar du olika evenemang och kreativt skapande genom bland annat dans och musik.

Läs mer om Gula Villan här 

 

Under Tallarna är ett odlingskooperativ som bedriver medlemsbaserat andelsjordbruk. Det är även en mötesplats och besöksträdgård där navet är samspelet mellan odling, miljö, möte och mat, samt betydelsen av det sociala perspektivet. De går i bräschen för småskalig odling där man arbetar med matodling och miljö som verktyg. Det helhetsgreppet gör Under Tallarna smått unika i sin verksamhet.

Läs mer om Under Tallarna här

 

Ytterjärna

Ytterjärna ligger vackert beläget vid Järnafjärden.
Redan i början av 1930-talet etablerades här antroposofiskt inspirerade verksamheter. I området finns många fina utflyktsmål som Saltå by med Saltå Kvarn som säljer ekologiska matprodukter.
Kring Ytterjärna Kulturhus finns en trädgårdspark och en rosenträdgård att ströva i och för den hungrige ett kulinariskt
kök. Här finns även en handelsträdgård med biodynamiska grönsaker och plantor att köpa.

Läs mer om Saltå kvarn här

Läs mer om Ytterjärna Kulturhus här

 

Skillebyholm är en mötesplats och ett centrum för biodynamisk odling där det bedrivs utbildningar inom trädgård och odling.
Här finns också fina strövområden och möjlighet att äta vegetariskt.

Läs mer om Skillebyholm här