officiell besöksguide
Natur & friluftsliv
Senast uppdaterad: 2023-06-29

För naturälskaren

Här finns trolska skogar, öppna ängar, svindlande kustutsikt, lummiga öar och härliga smultronställen. Dessutom är den lättillgänglig, har öppet dygnet runt och är alldeles gratis.

Naturen i Södertälje är verkligen fantastisk. Vår geografiska placering mitt emellan Sörmlands böljande kulturlandskap och storstadens puls skapar en alldeles speciell atmosfär. Här finner du äventyr som passar alla. Bland de 24 naturreservaten finner du både lättare och lite tuffare vandringsleder, att ta med hela familjen på eller för den som söker mer utmanande äventyr. Kanske vill du träna, äta utomhus eller besöka trädgårds- och odlingsmiljöer och köpa närproducerad mat? I Södertälje finns naturen runt hörnet helt enkelt!

Friluftsområden

I Södertälje finns ett stort antal naturreservat, hela 24 stycken. Tillsammans med övriga vandringsleder och friluftsområden skapar det fantastiska möjligheter till friluftsliv och rekreation. 
Här hittar du mer information om friluftsområden och vandringsleder

Träna utomhus

Om du gillar att träna styrka eller kondition ute i friska luften och i vackra omgivningar så finns möjligheten i Södertälje. Här finns många utomhusgym och motionsspår, både i centrala delarna av Södertälje och i kommundelarna. Här hittar du mer information om utomhusgym och motionsspår

Tillgänglighetsanpassade naturupplevelser

I Södertäljes naturreservat och natur- och utflyktsmål finns det tillgänglighetsanpassade friluftsanordningar där det är möjligt och gör skillnad. Exempel på det kan vara rullstolsanpassade stigar, ramper och självstängande grindar.
Här hittar du mer information om tillgänglighetsanpassade naturupplevelser

Äta utomhus, grillplatser, matsäckstips och eldningsregler

Tag med dig dina nära och kära och laga mat i naturen! Kanske vill ni grilla korv till lunch med mumsiga marshmallows till efterrätt, eller laga till en flott trerätters? Då passar det bra att ta sig till någon av våra grillplatser.
Här hittar du mer information om grillplaster, eldningsregler och matsäckstips