officiell besöksguide
Se & göra
Senast uppdaterad: 2023-07-12

Museum

I Södertälje finns museum för alla intressen, från friluftsmuseet Torekällberget och hembygdsmuseum till kungliga slottet Tullgarn. Nedan hittar du flera museum att besöka

Torekällberget

Gör en tidsresa tillbaka till 1800-talets Sörmland på friluftsmuseet Torekällberget. Museet är uppdelat i två delar, landet och staden och med hus från den tiden kan du bokstavligen kliva in i historien. 

Läs mer om Torekällberget här

Wendela Hebbes hus

I den så kallade Hebbevillan i centrala Södertälje driver kulturförening Wendelas Vänner ett kulturhus med museum. Museumet är fyllt av olika föremål med kopplingar till Wendela Hebbe. I huset finns även restaurang.

Läs mer om Wendela Hebbes hus

Marcus Wallenberg-hallen

Du behöver inte vara motorentusiast för att uppskatta ett besök på Scanias besökscentrum och fordonsmuseum, Marcus Wallenberg-hallen.

Här finns bland annat den första serietillverkade svenska personbilen från 1903 liksom en rad epokgörande fordon i svensk bilhistoria. 

Scania, Södertäljes största verkstadsföretag, grundades 1891 och har sedan dess levererat drygt en miljon lastbilar och bussar för tunga transporter.

Läs mer om Marcus Wallenberg-hallen här

Tullgarns slott

Kliv in i det kungliga lustslottet Tullgarn. Med en vacker slottspark och en storslagen utsikt från borggården där du nästan kan känna saltstänken från havet är det inte svårt att förstå.

Läs mer om Tullgarns slott här

Kanalmuseet

Kanalen har haft en stor betydelse för Södertäljes historia och utveckling.

Utmed promenadvägen på kanalens västra sida, från slussen, förbi Wendela Hebbes hus, till Gamla Flickskolan, finns nio informationsskyltar som i text och bild beskriver och levandegör företeelser och miljöer utefter kanalen.

Biologiska museet

Biologiska museet visar sörmländska djur och fåglar i sina naturliga miljöer. Museet, som är en liten pärla och väl värt ett besök, är uppfört i jugendstil för medel donerade av Carl Fredrik Liljevalch och invigdes 1913.

Museet renoverades och återinvigdes 1983. 

Läs mer om Biologiska museet här

Tom Tits Experiment

Väck experimentlusten i dig bland hundratals experiment på science centret Tom Tits Experiment. På fyra våningsplan och ute i parken (öppen maj-oktober), finns experiment för både stora och små.

Läs mer om Tom Tits Experiment här

Dockmoran

Utanför Södertälje hittar du Dockmorans museum med upp mot 1500 dockor. I den levande gården med anor från 1800-talets slut ligger museet. Här finns även hästar, kor, getter och flera andra djur. får, kaniner, höns, duvor, gäss och ankor, hundar och katter.

Läs mer om Dockmorans museum här 

Ejdern 

Ta en tur med ångfartyget S/S Ejdern, glid fram över vattnet och dröm dig tillbaka till en svunnen tid. Fartyget är världens äldsta koleldade propellerdrivna ångfartyg med originalmaskin från år 1880. S/S Ejdern byggdes i Göteborg och fick hemmahamn i Södertälje år 1906. Sista yrkesmässiga turen gick 1958. Det är museiföreningen Ångfartyget Ejdern som äger och har hand om driften av fartyget som även klassas som ett museum.

Läs mer om S/S Ejdern här

Birka

Kliv rakt in i vikingatiden i Sveriges första stad! Birka Vikingastaden är en känd handelsplats som har utsetts till ett av Unescos 15 världsarv i Sverige.

Strosa igenom vikingabyn och se hur vikingarna levde och bodde förr. I restaurangen Särimner och på Café Eldrimner kan du stilla hungern för en stund. Vårt bästa tips för att återuppleva vikingatiden? Boka en guidad tur runt ön där kunniga guider berättar allt du vill veta om Birkas historia.

Läs mer om Birka här