officiell besöksguide
Se & göra
Senast uppdaterad: 2023-07-12

Konst

I Södertälje finns flera konstgallerier och museer, både inne i centralorten och i kommundelarna.

Södertälje Konsthall

Södertälje konsthall visar den mest angelägna konsten. Framförallt visar vi samtidskonst – konst som görs nu och som tar avstamp i vår tids stora utmaningar. Vi visar också historisk konst och tar ofta spjärn mot Södertälje som plats, vad gäller stadens historia eller den framtid vi gemensamt skapar. Södertälje konsthall är en del av Södertälje kommun.

Läs mer om Södertälje Konsthall och aktuella utställningar här

 

Grafikens hus 

Grafikens Hus är ett konstmuseum för samtida grafik i Södertälje som arbetar mobilt parallellt med att de arbetar för att öppna ett nytt museum med verkstäder och utställningsrum. Museet är unikt i Sverige med sitt fokus på den grafiska konsten. Visionen från start har varit att skapa en plats där besökaren kan se samtida grafisk konst, trycka själva och köpa grafik. Den visionen bär de fortfarande. 

Grafikens Hus grundades 1996 i Mariefred. 2014 förstörde en tragisk brand allt i museets lokaler. Sedan 2016 finns verksamheten i Södertälje och under planeringsfasen för att bygga ett nytt museum har Grafikens Hus ingen fast utställningslokal, utan de jobbar med sitt konstprogram och sin projektverksamhet på olika platser.

Läs mer om Grafikens hus här 

 

Saltskog gård

Gården som ligger i centrala Södertälje i en vacker trädgård förvärades av Carl Fredrik Liljevalch år 1881 och blev en mötesplats för konst och kultur.

Idag drivs gården av Ateljéföreningen Saltskog gård och mycket är återställt till sitt ursprungliga skick med både flera lokaler för utställning såväl som konstnärsateljéer. I programmet finner du både konstutställningar, konserter och föredrag. 

Läs mer om Saltskog gård här

Södertälje Konstnärskrets 

I över 60 år har föreningen Södertälje Konstnärskrets, kanske mer känd som "Kretsen", funnits och driver bl.a. Galleri Kretsen med varierande utbud av utställningar med alltfrån grafik och måleri till skulpturer och installationer. 

Läs mer om Södertälje Konstnärskrets här

Galleri Zebra 

I centrala Södertälje hittar du Galleri Zebra som drivs av föreningen Zebragruppen. På galleriet hittar du olika utställningar. 

Läs mer om vad som händer på Galleri Zebra