officiell besöksguide
Järna
Senast uppdaterad: 2023-06-29

Järna

I området kring Järna finns en lång och levande tradition av ekologisk och biodynamisk odling. Här kan du bland annat besöka vackra trädgårdsparker, gårdsbutiker, caféer och grönsaksodlingar. I Järna samarbetar många företagare med varandra och du finner därför ett stort utbud av närproducerat också på lokala caféer och butiker.

Ytterjärna

Här finns en vacker trädgårdspark med odlingar, promenadstigar och antroposofiskt formspråk. Den stora rosenträdgården och de biologiska reningsdammarna kan varmt rekommenderas. I restaurangen och caféet i Kulturhuset serveras närproducerad och ekologiskt/biodynamiskt odlad mat. Här hittar du mer information om Ytterjärna

Skillebyholm

En mötesplats och ett centrum för biodynamisk odling och utbildningar inom trädgård och odling. I de egna odlingarna finns grönsaker, örter, snittblommor, fruktträd med mera och skörden säljs under säsong i gårdsbutiken, som är öppen året om. Här finns en lunchrestaurang där du kan avnjuta mat med råvaror från närområdet. Skillebyholm arrangerar också varje år en Höstmarknad som brukar vara oerhört populär.
Här hittar du mer information om Skillebyholm

Saltå Kvarn 

På en liten sidoväg intill E4:an i Järna, strax utanför Södertälje hittar du Saltå Kvarn. Här finns en liten oas intill Moraån med butik och café. Kanske har du sett den gula kvarn från vägen? Här bakas och säljs bland annat både surdegsbröd och ljuvliga bullar. I butiken finns hela Saltå Kvarns sortiment, juicer, kakor, mjöl, spannmål och torkad frukt. Här välkomnas du inte bara av förpackningar i regnbågens alla färger utan också av en varm och kunnig personal.
Dessutom finns flera andra lokala producenters varor till försäljning.
Här hittar du mer information om Saltå Kvarn.

REKO-ring Järna

REKO-ring är ett sätt att köpa och sälja närproducerad mat helt utan mellanhänder, direkt från producenten. Här finns en mängd lokala producenter som säljer allt från grönsaker och plantor till kött, ost, ägg, honung med mera. Beställningar görs i förväg och på en given tid varannan vecka ses alla och varor byter händer. Alla beställningar sker via Facebookgruppen REKO-ring Järna.
Här hittar du Facebookgruppen REKO-ring Järna