Sök på hela webbplatsen

Upplev vintern i Södertälje

2021-11-26

Frågan är om inte vintern är den bästa årstiden för aktiviteter. För oavsett om du helst njuter av en långtur på skidorna, en stillsam heldag bland världslitteraturen på biblioteket, en adventskonsert i kyrkan – eller varför inte en immig fisketur med dina bästa vänner, en tidig vintermorgon – så erbjuder säsongen och Södertälje något för just dig.

 

Vintern – med jul- och nyårshelgerna – är för många lika med mys, värme och långledighet. Så passa på att göra den här vintern till något oförglömligt. Passa på att gå i gamla fotspår – eller att trampa upp nya, på tidigare outforskad mark.

Kika igenom vår vinterguide. Det finns massor av spännande att göra och upptäcka, som garanterat faller dig i smaken!

Guiden uppdateras löpande, så kom tillbaka och titta flera gånger så du inte missar något.  

 

Njut av vintern, denna härliga årstid – och ta hand om varandra!

 

Julmarknad – en av årets höjdpunkter

Skenet av facklor i skymningen. Spraket från en eldkorg som värmer frusna händer. Doften av karamelliserat socker, brända mandlar, som väcker minnen från barndomen. Varje julmarknad är verkligen något speciellt. Nästan något magiskt. Kanske köper du dig en strut med karameller, eller en vacker krans att hänga på dörren?

Klicka här för att se vilka mysiga julmarknader du kan besöka i år

 

 

Hög tid för julkonserter

Psalmer, körsång, visor. Odödliga popklassisker på radion. Eller varför inte en pampig ballad, signerad Elvis Presley? Vad vore väl vintern, advent och julen – ja, rent av hela livet! – utan stämningsfull musik?

Inte sig lik. Den saken är säker.

I Södertälje finns den här vintern ett rikt utbud av julkonserter att ta del av; allt ifrån nyckelharpor och körer till kungen av rock'n'roll.

Kanske har du turen att upptäcka några nya musikaliska guldkorn bland alla klassiker?

 

Klicka här för att se vilka julkonserter som finns att njuta av i år

 

Julklappsshopping i Södertälje

Ett par tofflor till pappa, en konsertbiljett till mamma – och kanske en läcker liten karamellstrut till lillasyster? Bland Södertäljes butiker, gallerior och evenemangsanläggningar hittar du garanterat något som får det att tindra i ögonen på dina käraste vid jul.

Har du förresten skickat in din egen önskelista till Tomten än? Om inte är det kanske bäst att du tar en extra koll i alla butiker, så du inte missar något som du gärna skulle hitta under granen på julafton…

Här hittar du våra bästa shoppingtips – för både julklappar och andra tillfällen – för både julklappar och andra tillfällen

 

 

Bjud en vän på något riktigt sött

Slå dig ner i en fåtölj. Sätt dig till rätta och låt sedan läpparna möta det heta, nybryggda kaffet – och den perfekt mjukbakade chokladkakan, med bitar av grovhackad mjölkchoklad och nötter...

Slå på stort i vinter och bjud med hela familjen – eller alla dina vänner – ut på en heldag på stan, med cafébesök och spontanshopping som fond till myset.

Och du, glöm inte att köpa med dig något sött hem! Man vet ju aldrig när fikasuget infinner sig härnäst.

 Spana in utbudet av fikaställen i Södertälje

 

 

Vintern – bästa tiden för naturupplevelser

Lager på lager. Mössa på. Ryggsäcken packad? Fint, då drar vi ut!

I Södertälje är det fantastiska naturäventyret aldrig långt borta. Och vintern är kanske den tid på året då vi kommer närmast den förtrollande känslan som lätt uppstår, när vi befinner oss mitt ute i skog och mark.

Kurrar det lite i magen när du tänker på just ditt vinteräventyr? Tänk dig då det magiska ljudet från en sprakande brasa, med eldslågor och glöd som värmer och kittlar fantasin, där du kan sitta tillsammans med de du tycker om och grilla marshmallows – eller varför inte lite pinnbröd? – över en öppen eld.

Här hittar du våra bästa tips för naturälskaren – med vandringsleder och andra spännande områden som lämpar sig för ett riktigt vinteräventyr i naturen

 

 

Är du redo för en runda på isen?

Blunda en stund och föreställ dig att du står bredvid isen. Köldröken från din andedräkt immar på insidan av glasögonen, dina ögonfransar stelnar och tinar om vartannat – i takt med att du andas. Du tar ett steg – sedan ett skär, och sedan ett till. Plötsligt skrinnar du fram över isen, som en flyttfågel på väg att inleda en vidunderlig vinterresa.

Visst är det något magiskt med skridskoåkning? På sjö eller på en rink, nybörjare som van skrinnare. En vinterklassiker du inte får missa!

Och du, glöm inte hjälmen – och matsäcken så klart!

Här kan du läsa mer om skridskoåkning för allmänheten 

 

 

Underliga under på Tom Tits Experiment

Blixtskaparen. Blåshålet. Bläckfisken. Experimenten på Tom Tits har lika häftiga namn som upplevelserna i sig.

Så låt experimentlustan få flöda fritt i vinter, hos både barn och vuxna. Och glöm inte att kolla in såpbubbelshowen, med bubblor stora som … ja, stora som människor. Det vill ni verkligen inte missa!

 

Upptäck allt som finns att utforska i Tom Tits Experiments fantastiska värld här

 

 

Ta en avkopplande stund in biomörkret

Tänk att få tillbringa en avkopplande stund i biomörkret, att bara få ryckas med in i filmens värld, och följa med på äventyr som tar dig långt bort – till platser och upplevelser du knappt vågat drömma om.

I vinter går blivande klassiker som Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och nyfilmatiseringen av Utvandrarna upp på dukarna. Filmerna ser du på Södertälje Stadsscen i centrala Södertälje, eller på Mölnbo Folkets hus.

 

Läs mer om Södertälje Stadsscen 

Läs mer om Mölnbo Folkets hus 

 

 

Mysig vintermystik i böckernas värld

Låna dig en bok, streama en film – eller återupptäck den ljuva musiken från din ungdom. På våra bibliotek finns kulturupplevelser från hela världen att fördjupa sig och nedsjunka i – dessutom på mängder av språk och i olika format.

Välkommen till våra bibliotek. Välkommen till storslagna världar, fantastiska berättelser – och enastående livsöden.

Här hittar du all information om öppettider och liknande, för Södertäljes alla bibliotek

 

Och mycket mycket mer...

Kom ihåg att titta in i vår Evenemangskalender för en mängd fler aktiviteter och evenemang för både barn och vuxna.