Sök på hela webbplatsen

Upplev vintern i Södertälje

2022-11-29

Frågan är om inte vintern är den bästa årstiden för aktiviteter. För oavsett om du helst njuter av en långtur på skidorna, en stillsam heldag bland världslitteraturen på biblioteket – eller varför inte en immig fisketur med dina bästa vänner, en tidig vintermorgon – så erbjuder säsongen och Södertälje något för just dig.

 

Passa på att göra den här vintern till något oförglömligt. Passa på att gå i gamla fotspår – eller att trampa upp nya, på tidigare outforskad mark.

Kika igenom vår vinterguide. Det finns massor av spännande att göra och upptäcka, som garanterat faller dig i smaken!

Guiden uppdateras löpande, så kom tillbaka och titta flera gånger så du inte missar något.  

 

Njut av vintern, denna härliga årstid – och ta hand om varandra!

 

 

Ljuspromenad i Södertälje city

Lysande djur, gnistrande figurer och coola färger.

När mörkret faller är Södertälje city kanske ännu mysigare med alla olika ljusinstallationer som finns runtom i stadskärnan. Klä på er varmt och ta en stämningsfull promenad. För maximal upplevelse finns en karta famtagen!

Här hittar du mer information om ljuspromenaden och karta för rundturen

 

 

Njut av vintern på Torekällberget

Mata djur, köpa karameller i strut, leka i handelsboden och avsluta med mysiga fika på café Lindbloms.

Spendera en dag på Torekällberget och upplev livet från förr. 

Läs mer om Torekällberget här

 

 

Experiment för stora och små på Tom Tits Experiment

Här kan utforskarlusten flöda fritt! 

På Tom Tits Experiment har hela familjen roligt och upptäcker nya saker.

Fyrkantiga såpbubblor, egenskapade lampor och julmat till fåglarna - ni hör, det vill ni inte missa!

 

Upptäck allt som finns att utforska i Tom Tits Experiments fantastiska värld här

 

 

Bjud en vän på något riktigt sött

Slå dig ner i en fåtölj. Sätt dig till rätta och låt sedan läpparna möta det heta, nybryggda kaffet – och den perfekt mjukbakade chokladkakan, med bitar av grovhackad mjölkchoklad och nötter...

Slå på stort i vinter och bjud med hela familjen – eller alla dina vänner – ut på en heldag på stan, med cafébesök och spontanshopping som fond till myset.

Och du, glöm inte att köpa med dig något sött hem! Man vet ju aldrig när fikasuget infinner sig härnäst.

 Spana in utbudet av fikaställen i Södertälje

 

 

Vintern – bästa tiden för naturupplevelser

Lager på lager. Mössa på. Ryggsäcken packad? Fint, då drar vi ut!

I Södertälje är det fantastiska naturäventyret aldrig långt borta. Och vintern är kanske den tid på året då vi kommer närmast den förtrollande känslan som lätt uppstår, när vi befinner oss mitt ute i skog och mark.

Kurrar det lite i magen när du tänker på just ditt vinteräventyr? Tänk dig då det magiska ljudet från en sprakande brasa, med eldslågor och glöd som värmer och kittlar fantasin, där du kan sitta tillsammans med de du tycker om och grilla marshmallows – eller varför inte lite pinnbröd? – över en öppen eld.

Här hittar du våra bästa tips för naturälskaren – med vandringsleder och andra spännande områden som lämpar sig för ett riktigt vinteräventyr i naturen

 

Full fart i backar och spår!

Dagdrömmer du om puderlätt snö och svischande skidåkning nedför en solglittrande backe? Eller längtar du efter en rogivande och stämningsfull längdskidfärd genom ett snötäckt, inbäddat vinterlandskap?

Oavsett vilka skidor du har på fötterna finns det väl inget godare än en kopp rykande choklad, när kölden biter i kinderna och vintersolen värmer.

Här i Södertälje är den klassiska längskidupplevelsen aldrig långt borta. Och inte heller den alpina utförsvarianten.

 

Åk utför i Ragnhildsborgsbacken

”Södertäljes bästa fritidsgård”, som Ragnhildsborgsbacken kallar sig själva, lever verkligen upp till beskrivningen. Här kan man testa sina äventyrliga vintervingar och tillbringa en heldag med givna alpina inslag som utförsåkning på skidor och snowboard, korvgrillning – och givetvis ges möjlighet till en kopp nybryggt kaffe.

Eller varför inte en vildmarkslunchpaus vid närliggande Täljehus, i en bedårande vacker vintermiljö, där utbudet av rastbord och grillplatser är stort – och där historien är nära, tack vare ett rikt antal fornlämningar.

Här hittar du mer information om Ragnhildsborgsbacken

Här hittar du information om Täljehus

 

Längdskidor (och pulkaåkning!) i Enhörna

På Enhörna friluftsgård bjuds det på möjlighet till härliga vinterturer på längdskidor, runt två olika elljusspår: ett på tre kilometer – och ett lite kortare.

För de lite yngre barnen – eller för de vuxna som hellre tar det lilla lugna – finns det också en pulkabacke att roa sig i.

Här hittar du mer information om skidspåren i Enhörna

 

Härliga heldagar i Tveta – med skidor och korv

 

Ta ett djupt, friskt andetag och gör dig – och familjen – redo för en heldag på längdskidor vid Tveta! Södertälje-Nykvarns Orienteringsklubb sköter här om de variationsrika skidspåren, och håller dem i bästa trim under säsongen. Följande sträckor finns att njuta av: 1,5 och 2,5 kilometer med elljus; 5 kilometer – samt 7 och 10 kilometer vid rejäl snötillgång – utan elljus.

 

Förutom skidåkning erbjuder Tveta möjligheter till mängder av andra vinternöjen. Eller vad sägs om skridskoåkning på sjö, bastu- och vinterbad – och servering med våfflor och korv.

 

Låter det inte härligt att ta med hela familjen ut på en skidtur och sedan avsluta dagen tillsammans, med rosiga kinder och en värmande våffla med mycket sylt och grädde?

 

Här hittar du information om skidspåren i Tveta

 

Är du redo för en runda på isen?

Blunda en stund och föreställ dig att du står bredvid isen. Köldröken från din andedräkt immar på insidan av glasögonen, dina ögonfransar stelnar och tinar om vartannat – i takt med att du andas. Du tar ett steg – sedan ett skär, och sedan ett till. Plötsligt skrinnar du fram över isen, som en flyttfågel på väg att inleda en vidunderlig vinterresa.

Visst är det något magiskt med skridskoåkning? På sjö eller på en rink, nybörjare som van skrinnare. En vinterklassiker du inte får missa!

Och du, glöm inte hjälmen – och matsäcken så klart!

Här kan du läsa mer om skridskoåkning för allmänheten 

 

 

 

Ta en avkopplande stund in biomörkret

Tänk att få tillbringa en avkopplande stund i biomörkret, att bara få ryckas med in i filmens värld, och följa med på äventyr som tar dig långt bort – till platser och upplevelser du knappt vågat drömma om.

I vinter går blivande klassiker som Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och nyfilmatiseringen av Utvandrarna upp på dukarna. Filmerna ser du på Södertälje Stadsscen i centrala Södertälje, eller på Mölnbo Folkets hus.

 

Läs mer om Södertälje Stadsscen 

Läs mer om Mölnbo Folkets hus 

 

 

Mysig vintermystik i böckernas värld

Låna dig en bok, streama en film – eller återupptäck den ljuva musiken från din ungdom. På våra bibliotek finns kulturupplevelser från hela världen att fördjupa sig och nedsjunka i – dessutom på mängder av språk och i olika format.

Välkommen till våra bibliotek. Välkommen till storslagna världar, fantastiska berättelser – och enastående livsöden.

Här hittar du all information om öppettider och liknande, för Södertäljes alla bibliotek

 

Och mycket mycket mer...

Kom ihåg att titta in i vår Evenemangskalender för en mängd fler aktiviteter och evenemang för både barn och vuxna.