Sök på hela webbplatsen

Bild på vy från Södertälje.

För naturälskaren

2022-07-03

Trolska skogar, öppna ängar, svindlande kustutsikt, lummiga öar och härliga smultronställen. Naturen i Södertälje är verkligen fantastisk.

Södertäljes geografiska placering mitt emellan Sörmlands böljande kulturlandskap och storstadens puls skapar en alldeles speciell atmosfär. Här finns trolska skogar, öppna ängar, svindlande kustutsikt, lummiga öar och härliga smultronställen.

Dessutom är den lättillgänglig, har öppet dygnet runt och är alldeles gratis.

Här finner du äventyr som passar alla. Bland de 24 naturreservaten finner du både lättare och lite tuffare vandringsleder, att ta med hela familjen på eller för den som söker mer utmanande äventyr. Kanske vill du träna, äta utomhus eller besöka trädgårds- och odlingsmiljöer och köpa närproducerad mat? I Södertälje finns naturen runt hörnet helt enkelt!

 

Vandra i Södertälje

Upptäck Södertäljes varierande natur genom att vandra längs med någon av alla leder. Här kan du vandra längs med längs med kusten, över berg och genom dalar. Genom storskogar och myrar såväl som i öppna kulturlandskapet med sina hagmarker, åkrar och mäktiga lövträd.


Här hittar du mer information om olika vandringsleder

 

Naturreservat och utflyktsmål 

Södertäljes natur är en riktig skatt. Här finns hela 24 naturreservat som välkomnar dig alla dagar i veckan, är öppna dygnet runt. 
Södertäljes natur är öppen för oss alla att upptäcka och njuta av. 

Gör en utflykt till sjöar eller hav, till djupa skogar eller öppna hagmarker. Ät din matsäck på en stensoffa med vackra lövträd och Mälaren som utsikt. 

Här kan du hitta och läsa om utflyktsmål i Södertäljes vackra natur.

 

Tillgänglighetsanpassade naturupplevelser

I Södertäljes naturreservat och natur- och utflyktsmål finns det tillgänglighetsanpassade friluftsanordningar där det är möjligt och gör skillnad. Exempel på det kan vara rullstolsanpassade stigar, ramper och självstängande grindar.
Här hittar du mer information om tillgänglighetsanpassade naturupplevelser

 

Äta utomhus, grillplatser, matsäckstips och eldningsregler

Tag med dig dina nära och kära och laga mat i naturen! Kanske vill ni grilla korv till lunch med mumsiga marshmallows till efterrätt, eller laga till en flott trerätters? Då passar det bra att ta sig till någon av våra grillplatser.
Här hittar du mer information om grillplaster, eldningsregler och matsäckstips

 

Träna utomhus

Om du gillar att träna styrka eller kondition ute i friska luften och i vackra omgivningar så finns möjligheten i Södertälje. Här finns många utomhusgym och motionsspår, både i centrala delarna av Södertälje och i kommundelarna. Här hittar du mer information om utomhusgym och motionsspår